Backgammon

posted in: spel | 0

Backgammon är ett bräd- och bordsspel avsett för två personer och kommer ursprungligen från dagens Iran. Det första spelet anses ha kommit ut redan för cirka 5 000 år sedan vilket gör det till ett av de första kända spelen som än idag fortfarande finns kvar och spelas flitigt. Det moderna spelet anses dock komma från USA och publicerades under 1920-talet. Spelet går att tävla i och Jörgen Granstedt som är från Sverige har vunnit VM i Backgammon tre gånger, år 1999, år 2001 och år 2016.

Spelidén bygger på sannolikhetsberäkningar där du har möjligheter att dels slå ut motståndarens pjäser samt att blockera så att denne får börja om med sina pjäser från spelets mitt. En genomsnittlig spelomgång tar mellan fem minuter till en timme och spelets mål går ut på att få hem alla dina egna brickor till din inre spelplan för att sedan plocka ur dem ur spelet och den som först har fått ut alla sina brickor har således vunnit.

För dig som inte har spelet hemma i fysisk form så går det väldigt lätt att nu för tiden att hitta spel som detta helt gratis på nätet, det är bara att googla på Backgammon så kommer du hitta flera roliga varianter av spelet att testa.

Spelets regler kan vara lite småkrångliga att lära sig, men har du väl förstått hur du gör så är det ganska lätt. Men du måste oftast läsa och länge studera reglerna innan du fullt förstår sig på spelet. Dessutom finns det flera olika regler att spela detta brädspel med. Spelet passar därför bäst för vuxna spelare som gillar spel där man tänker mycket och planerar flera steg framåt. Spelet kan även dra ut på tiden och detta sammanräknat gör att det är mindre lämpligt för barn då de ofta inte har samma intresse av att koncentrera sig och sitta still längre stunder.