Biljard

posted in: spel | 0

De flesta är säkert bekanta med biljard men för de som inte vet så kan det nämnas att det spelas på ett tygbeklätt bord som ofta är sju, åtta eller nio fot långa. Det är lätt att tro att biljard är ett nytt spel men faktum är att forskare har spårat spelet tillbaka till 1100-talet.

I varje hörn på bordet finns ett hål, likaså finns det ett hål längs med båda långsidorna av bordet. I spelet ingår också ett antal hårda bollar, antalet varierar men det är oftast 16 stycken, varav en boll är vit. Den vita bollen använder du för att med hjälp av en biljardkö skjuta bollen mot de andra i syfte att få ner dem i hålen. Spelet fullbordas av två personer där varje individ får vad som omnämns som hela eller halva bollar. Detta görs för att det skall vara enkelt att hålla reda på bollarna. Den som först får ner sina egna bollar i hålen får då sänka den svarta bollen och när detta är gjort så har spelaren vunnit.

Biljard är ett aktivt spel där spelarna går runt bordet och skjuter bollar med hjälp av en pinne. Det är alltså inget sällskapsspel på samma sått som exempelvis poker eller fia med knuff och det är heller inget spel som handlar om tur som många andra spel. I biljard är det snarare skicklighet och träning som avgör vem som vinner i längden. Spelet lämpar sig för spelare från fem till sju år och uppåt, men de som spelar på proffsnivå är oftast i vuxen ålder.

Biljard är väldigt givande och du behöver inte spela speciellt mycket innan du börjar se en positiv egen utveckling i spelet. Biljard passar bra både i hobbyrummet hemma till barnen, på krogen eller på tävlingsstället och bäst av allt är den där sköna känslan som infinner sig när du satt boll efter boll och känner sig som en grym spelare.